korrekt konfigurerad e-postsäkerhet med DKIM, DMARC och SPF

DKIM, DMARC och SPF avgörande för ditt företag!

Vad är DKIM, DMARC och SPF – och varför spelar det roll?

Du besöker denna sida eftersom du har undrat över eller sökt på:

”Varför våra/mina epost hamnar i junk, skräppost eller spam hos mottagaren?”

”Varför vårt företags skickade epost klassificeras som spam eller skräppost?”

”Jag/Vi får epost där jag/vi själv står som avsändaren (det kallas spoofing mail). Hur låser vi detta problem?

”Vi är ett seriöst företag. Vi behöver skicka viktiga epost till hundratals eller tusentals av våra kunder (massutskick av epost) men dessa epost hamnar i kunderna skräp-, spam- eller junkmapp. Varför? Hur låser vi detta?”

Ditt varumärke och företagets anseende påverkas.

Du har kommit helt rätt. Datorkirurgen AB är expert inom e-postsäkerhet och e-postmarknadsföring. Ring oss på 070-55 444 08 så sätter vi upp en tid för att åtgärda er domäns DKIM, DMARC och SPF problem och därmed rädda ditt varumärke!

Det finns nämligen ett direkt samband mellan ”felaktigt konfigurerade DKIM, DMARC och SPF” och ”ditt varumärke, företagets domän, och företagets anseende.

Läs vidare nedan så får du svaren på dina frågor. Kontakta oss för support och åtgärd:

Det första du ska göra är att besöka https://mxtoolbox.com/ och undersöka din domän (skriv din domän utan www, se bilden nedan), tryck sedan på MX Lookup. Samtliga test ska returneras gröna. Domänen nedan (är bara ett exempel) har alltså problem. Om undersökningen av din domän resulterar också i notsvarande som nedan, då har ditt domän problem!

Felaktig DMARC-konfiguration på MXToolbox visar att domänen inte har något skydd mot e-postförfalskning, vilket gör den sårbar för attacker.

MXToolbox visar fel: ‘No DMARC Record Found’, vilket innebär att domänen är oskyddad och lätt kan missbrukas för spam och phishing.

I dagens digitala värld är e-post en grundläggande kommunikationskanal för företag, men den är också en av de mest sårbara för attacker.

  • DKIM (DomainKeys Identified Mail).
  • DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance).
  • SPF (Sender Policy Framework).

Ovanstående är tre säkerhetsprotokoll som används för att verifiera att ett e-postmeddelande verkligen kommer från den domän det påstår sig komma ifrån.Besök nu https://mxtoolbox.com/ och undersöka dessa domän: datorkirurgen.se, svt.se, cnn.com, svd.se etc. Dessa är domäner vilkas säkerhetsprotokoll konfigurerats på rätt sätt. Samtliga test returneras gröna. 

Ett godkänt DMARC-test på MXToolbox bekräftar att domänen datorkirurge.se har implementerat både SPF, DKIM och DMARC – en nyckel till professionell e-postleverans

MXToolbox visar korrekt DMARC-record: ‘v=DMARC1; p=reject; rua=mailto:rapport@datorkirurgen.se’, vilket skyddar mot spoofing och stärker domänens trovärdighet.


Tillsammans fungerar dessa protokoll som ett starkt skydd mot spoofing, phishing och e-postkapning.

  • SPF säkerställer att bara godkända servrar får skicka e-post för en viss domän.
  • DKIM lägger till en digital signatur som bekräftar meddelandets äkthet.
  • DMARC är det övergripande protokollet som kopplar ihop SPF och DKIM.
  • Tillsammans instruerar dessa mottagarens e-postserver om hur den ska hantera misstänkt e-post. Utan dessa korrekt konfigurerade protokoller kan ditt företag riskera både förlorad trovärdighet och allvarliga säkerhetsproblem.

 

Konsekvenser av bristande e-postsäkerhet

Att inte ha DKIM, DMARC och SPF korrekt konfigurerade innebär att din domän kan bli ett verktyg för bedragare. Cyberbrottslingar kan utge sig för att vara ditt företag och skicka falska e-postmeddelanden till dina kunder, leverantörer eller interna team. Detta kallas spoofing – ett växande problem som inte bara hotar din verksamhets rykte, utan även dina kunders säkerhet.

Med DKIM-teknik blir det nästan omöjligt för en angripare att skicka falsk e-post i företagets namn.

DKIM skyddar mot e-postförfalskning genom att signera varje e-post med en digital signatur kopplad till din domän.

Det kan leda till att dina äkta e-postmeddelanden börjar markeras som skräppost, vilket påverkar din kommunikation och försämrar relationer med både kunder och partners. Brist på korrekt e-postautentisering gör det också svårare att felsöka e-postleveransproblem, eftersom mottagarens server inte vet hur den ska tolka dina meddelanden.

Därför är det inte bara en teknisk fråga – det handlar om varumärkesskydd, affärskontinuitet och digitalt förtroende. Ett enda felkonfigurerat protokoll kan öppna dörren för omfattande skada.

Så konfigurerar vi DKIM, DMARC och SPF – på rätt sätt

Hos Datorkirurgen AB är vi specialister på e-postsäkerhet och nätverkslösningar för företag. Med över 30 års erfarenhet inom IT-säkerhet, vet vi exakt hur man konfigurerar DKIM, DMARC och SPF korrekt – oavsett om det gäller Google Workspace, Microsoft 365 eller en egen e-postserverlösning.

DKIM skyddar mot e-postförfalskning genom att signera varje e-post med en digital signatur kopplad till din domän.

Datorkirurgen AB implementerar korrekt DKIM för att dina företagsmail inte ska hamna i skräppost.

 

Vi börjar alltid med en noggrann genomgång av din domän och e-postinfrastruktur. Därefter implementerar vi SPF-poster som definierar vilka servrar som får skicka e-post å ditt företags vägnar.

Vi genererar och lägger in säkra DKIM-nycklar för digital signering och aktiverar DMARC med rapportering för att kontinuerligt övervaka e-postaktivitet. Vi testar leveranssäkerhet och säkerställer att all utgående e-post klarar validering hos stora e-postleverantörer som Gmail, Outlook och Apple Mail. Resultatet? Din e-post hamnar i inkorgen – inte i skräpposten.

Vi stoppar spoofing och skyddar din företagsidentitet

Spoofing och e-postkapning är allvarliga hot som vi på Datorkirurgen AB tar på största allvar. Genom att implementera rätt säkerhetslösningar skyddar vi ditt företag från att bli utnyttjat i bedrägeriförsök.

Vi ser till att obehöriga inte kan utge sig för att vara ditt företag, vilket annars kan leda till förlorade affärer, rättsliga risker och skadat rykte. Vårt team är experter på att tolka och analysera DMARC-rapporter, så att vi kontinuerligt kan förbättra din e-postsäkerhet.

Vi erbjuder dessutom skräddarsydda lösningar för olika branscher, såsom juridik, hälsovård, fastigheter och finans, där säker e-postkommunikation är affärskritisk.

En korrekt konfigurerad SPF-post i DNS skyddar företagets domän från att missbrukas vid e-postspoofing och förbättrar leveranssäkerheten.

SPF-posten ‘v=spf1 include:_spf.protection.outlook.com ~all’ visar en korrekt konfiguration för domäner som använder Microsoft.

Våra lösningar omfattar även tvåfaktorsautentisering, krypterad kommunikation och molnbaserad e-postbackup. Kort sagt – vi skapar ett digitalt försvar som gör att du kan fokusera på din verksamhet, medan vi håller bedragarna borta.

Därför ska du välja Datorkirurgen AB för din e-postsäkerhet

Datorkirurgen AB är inte bara experter på nätverk och IT-säkerhet – vi är även din långsiktiga partner för trygg e-postkommunikation. Vi arbetar proaktivt med att hålla dina domäner och servrar uppdaterade enligt branschens bästa standard.

Oavsett om du driver ett litet företag eller en större organisation, anpassar vi lösningen efter dina behov. Vi erbjuder installation, konfiguration och löpande support – samt utbildning i hur du själv kan följa upp säkerhetsstatus.

Vår kompetens sträcker sig över molnlösningar som Microsoft 365, Amazon AWS och Google Workspace, och vi kan även integrera avancerade system för e-postövervakning och incidenthantering. När du väljer Datorkirurgen AB får du en trygg och personlig IT-partner med expertis i att bekämpa spam, spoofing, phishing och annan e-postrelaterad cyberbrottslighet. Kontakta oss idag och se till att din e-post hamnar i inkorgen – varje gång.

Fler frågor/problem som du kan undra över, vilkas svar/anledning finner du i artikeln ovan.

  • Varför hamnar mina/våra skickade e-postmeddelanden i mottagarens skräppost?
  • Hur undviker jag/vi att mina/våra e-post klassas som spam?
  • Hur får jag/vi min/våra e-post att hamna i inkorgen och inte i skräppostmappen?
  • Vad är SPF, DKIM och DMARC?
  • Hur skyddar jag/vi mitt/vårt företag mot e-postspoofing?
  • Jag får e-post från mig själv som jag aldrig har skickat.
  • Vi får e-post från oss själva som vi inte har skickat.
  • Hur konfigurerar vi SPF och DKIM korrekt i DNS?
  • Hur förbättrar vi leveranssäkerheten för massutskick av e-post?
  • Hur stoppar vi att andra skickar e-post i vårt företags namn?
  • Hur stoppar jag andra att skicka e-post i mitt namn?
  • Hur kontrollerar jag om min/vår domän har korrekt DMARC-inställning?
  • Hur kan jag/vi se om mina/våra e-postmeddelanden passerar SPF-kontrollen?
  • Varför hamnar mitt nyhetsbrev i spam hos Gmail och Outlook?
  • Våra nyhetsbrev hamnar i spam, junk och skräpmapp på kundernas Gmail och Outlook.
  • Företagets orderbekräftelse till kunderna hamnar i spam/junk och skräpmapp.
  • Våra kundutskick eller mängdutskick hamnar i skräpposten på kundernas epost.
  • Vilka verktyg kan jag använda för att testa min e-postsäkerhet?
  • Vad är skillnaden mellan p=none, p=quarantine och p=reject i DMARC?
  • Hur kan mitt företag öka förtroendet för våra e-postutskick?
  • Hur påverkar brist på e-postsäkerhet mitt varumärke?
  • Varför behöver mitt företag konfigurera SPF, DKIM och DMARC?
  • Hur kan jag säkra e-postkommunikation med mina kunder?
  • Hur stoppar jag spoofing-attacker mot mitt domännamn?